diccionari disseny web

Diccionari paraules emprades en disseny web

Diccionari de disseny web.

La terminologia per definir com s’ha de fer una pàgina web, de vegades és una mica complexa i molts de nosaltres fem servir paraules que donem per fet que tothom coneix . Però la realitat és molt diferent, moltes vegades el client no entén la meitat del que li hem explicat, de vegades per manca d’interès, d’altres per saber reconèixer que no sap de què van els termes.

Generalment som nosaltres els que fallem ja que hauríem d’explicar millor en què consisteix cada paraula i/o abreviatura que diem, però moltes vegades no ho fem i això genera dubtes, malentesos, és a dir, problemes amb el client.

Per evitar aquest tipus de situacions avui us presentem un glossari bàsic de termes de disseny web, per que us puguin ajudar en cas que hagueu de parlar amb un dissenyador web.

Termes més utilitzats quan es parla de pàgines web.

ADS

Són les sigles de la paraula Advertising que significa publicitat. Com hauràs vist, la majoria de xarxes socials inclouen un apartat que permet a les marques publicitar-se. Alguns exemples d’això son Facebook Ads i Linkedin Ads.

API

Prové del concepte anglès Application Programming Interface; podem entendre-la com un porta que permet dur a terme la connexió entre diverses plataformes diferents, connectar-les entre si i fer-les servir per a un fi concret que necessitem dur a terme , cada API és diferent i treballa amb els seus paràmetres, per la qual cosa per realitzar aquest tipus de connexions, normalment és necessari el treball dun desenvolupador .

APP

És una aplicació informàtica descarregable, tant en dispositius mòbils com en ordinadors, que exerceix una funció útil i complementària per a l’usuari. N’hi ha milers! Com Feedly, TweetDeck, Buffer, Pocket, Google Hangouts, Hootsuite, Mailchimp.

B2B

Relació empresarial que sorgeix entre dues empreses Business to Business, les xarxes socials com ara Linkedin són el marc perfecte per generar connexions i oportunitats de negoci d’aquest tipus. Però també es poden fer webs orientats al B2B en lloc de l’e- commerce tradicional. 

B2C

En aquest cas, és la relació comercial que té lloc entre empresa i el client Business to Client es realitza directament entre l’empresa i el consumidor final. En aquest sentit, les xarxes socials afavoreixen aquest tipus de relacions, ja que permeten una comunicació directa entre la marca i el client. Un E- commerce bàsic és el millor exepol d’aquest tipus de transaccions.

BACKLINK

Un backlink és un enllaç extern que condueix a un lloc web o pàgina web. La qualitat d’un backlink depèn de la reputació en línia d’aquest lloc web on es dirigeix i de la seva credibilitat davant dels ulls dels cercadors.

Els backlinks són importants per al posicionament SEO. De fet, els motors de cerca tenen molt en compte els backlinks per determinar la importància, rellevància i credibilitat duna pàgina web per classificar adequadament.

BANNE R

És un element flotant de promoció o publicitat de productes o serveis que pot aparèixer a la part superior, inferior o laterals de la pàgina.

BRANDING

És el conjunt destratègies que es posen en pràctica per construir i visibilitzar la marca duna empresa o producte. A través del màrqueting en línia i el social media es poden desenvolupar diverses estratègies perquè una marca augmenti la seva notorietat, el nombre de vendes i la seva popularitat. Un branding complet pot incloure des de la creació del Logotip fins a la imatge corporativa global d’una empresa.

BREADCRUMBS

Terme anglès que es tradueix com a molles de pa, són totes aquelles eines i mecanismes que indiquen als usuaris on es troben dins una pàgina web. El rastre que determina la localització exacta dins l’estructura del web, indicant cadascuna de les branques seguides fins a arribar a la ubicació actual.

CATXE

És un sistema automàtic de còpies de fitxers perquè els usuaris d’una pàgina web vegin les dades més ràpides i no les hagin de carregar dues vegades.

Si tens una pàgina web és imprescindible habilitar la memòria cau perquè la web carregui ràpid. Això us ajudarà en la usabilitat de la vostra pàgina i en el seu posicionament.

CAPTCHA

Captcha són les sigles de l’expressió anglesa Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart . Aquesta frase fa referència a una prova de Turing que es duu a terme de manera pública i automatitzada amb l’objectiu de diferenciar les persones dels ordinadors .

Habitualment el CAPTCHA s’utilitza per evitar que els bots omplin formularis reiteradament, assegurant-nos que quan es rep una entrada d’un formulari de la web, qui ho ha escrit és humà.

CDN

Una xarxa de distribució de contingut (CDN) és un grup de servidors repartits en diferents zones geogràfiques que acceleren el lliurament del contingut web en apropar-lo als usuaris. Actualment, els centres de dades de tot el món utilitzen emmagatzematge en memòria cau, un procés que emmagatzema temporalment còpies de fitxers, de manera que pugui accedir al contingut d’Internet amb un dispositiu o navegador web de forma més ràpida a través d’un servidor proper.

Les CDN emmagatzemen en memòria cau contingut, com llocs web, imatges i vídeos, en servidors intermediaris a prop de la seva ubicació física. Això permet realitzar diferents accions a internet, com veure una pel·lícula, publicar a les xarxes, descarregar programari, revisar el saldo d’ un compte bancari o comprar en línia sense haver d’esperar que es carregui el contingut.

CMS

És l’acrònim en anglès de sistema de gestió de continguts i es refereix al programa que dóna la estructura a les pàgines web per posteriorment arribar a nosaltres duna manera més senzilla i permetre ledició, gestió i administració dels nostres blocs i webs. WordPress i Prestashop són alguns dels CMS més utilitzats en desenvolupament de pàgines web.

COMMUNITY MANAGER

Persona encarregada de gestionar i dinamitzar la comunitat en línia que gira al voltant d’una marca. Les seves funcions inclouen la creació de continguts, gestió de la reputació en línia de la marca i analitzar i utilitzar mètriques per mesurar els resultats de les accions implantades , entre d’altres.

COOKIE

Una galeta o galeta informàtica és un petit fragment d’informació que queda registrat al vostre ordinador quan visiteu un lloc web i que permet al lloc web seguir el rastre de la vostra activitat.

Si vols més informació sobre les cookies pots trobar-la aquí . 

CRM

Són les sigles de Customer Relationship Management i encara que es tendeix a pensar que és una plataforma per la qual una empresa gestiona tots els seus contactes comercials, les seves vinculacions a la web i les xarxes socials , en realitat, el concepte CRM és el conjunt d’estratègies dissenyades per fer tot això. Una vegada es dissenya aquesta estratègia, és quan la implementem en un programari, que no ha de ser exclusivament un CRM . El CRM ha esdevingut una eina fonamental en els equips de treball comercials.

CSS

Aquestes sigles provenen del concepte anglès Cascading Style Sheets, aquests fulls d’estil a la nostra pàgina web , serveixen per incloure diferents codis d’edició de plantilla, color, forma i elements que configuren la web i en molts casos per adaptar plantilles ja existents al format que nosaltres desitgem en lloc del predeterminat per la plantilla .

CTA

Call to Action o CTA és un botó o enllaç situat al nostre lloc web que busca atreure clients potencials i convertir-los en clients finals, ja sigui mitjançant un formulari en una pàgina de destinació o una landing page.

Un CTA és l’enllaç entre el contingut que l’usuari consumeix i una pàgina amb una oferta més interessant per al nostre usuari, aquesta ha de ser prou rellevant i interessant per animar -lo a completar el nostre formulari.

CURADOR DE CONTINGUTS

El curador de contingut, en anglès content curator, és la persona que de manera permanent cerca, reuneix, organitza i comparteix el contingut d’un tema específic .

El curador de continguts és la persona que separa el gra de la palla i estalvia temps de la seva audiència.
A les empreses petites i mitjanes aquesta tasca sol realitzar -la el Community Manager, a les empreses més grans on aquestes activitats en diverses persones, es pot tenir una persona dedicada al tema.

Actualment hi ha programaris en línia que poden realitzar aquesta tasca una vegada configurats correctament, aquests ens mostren el contingut de diferents llocs web, en funció dels paràmetres que establim en configurar-ho, d’aquesta manera ens estalviem cerques i temps per trobar continguts interessants o afins al nostre negoci.

DNS

Domain name system o DNS, és una base de dades de noms on s’ubiquen els noms de domini d’internet i es tradueixen a adreces de protocol d’internet (IP). El sistema de noms de domini assigna el nom que la gent fa servir per ubicar un lloc web amb l’adreça IP que utilitza un ordinador per ubicar un lloc web.

DOMINI

És el nom amb què es registra una marca, una persona o una empresa a Internet per tenir el seu propi . com, .es o .org. Els dominis es paguen anualment i el preu varia entre els 5 i els 15 euros a l’any , segons el tipus de domini .

error 404

ERROR 404

L’error 404 és un codi d’estat que es produeix quan hi ha una errada de comunicació entre el protocol de comunicació i el navegador. Una altra manera de dir-ho és parlar d’ enllaços defectuosos o tren

cats .

Aquest error http 404 ens indica que l’enllaç al qual estem intentant accedir no està disponible o no està sent trobat per algun motiu. És important no tenir enllaços trencats per a un bon posicionament SEO ja que l’algoritme de Google penalitza força els llocs web amb enllaços 404.

FAVICON

Un favicon és una icona petita que s’utilitza per identificar un lloc web a les pestanyes d’un navegador, a un llistat de favorits, oa qualsevol altra part que requereixi una identificació petita. De fet, favicon significa icona de favorits i serveix per identificar la nostra pàgina web quan algú la inclou a un llistat de favorits.

En aquest bloc que estàs llegint, el favicon és el logotip d’ Areafdesig reduït, que pots veure al costat de la URL oa la pestanya de la pàgina el teu navegador .

GOOGLE BUSINESS

Google Business és una eina fàcil d’usar perquè empreses i organitzacions puguin administrar la vostra presència en línia a Google. Serveix per ajudar possibles clients a trobar la teva empresa i explicar-los la teva història. L’alta a Google Business és verificable pel propietari de l’empresa i se’n pot editar la informació.

HOSTING

Servidor en línia que permet a un usuari allotjar i emmagatzemar els elements que componen una pàgina web, fer transferències de fitxers via FTP / administrador de fitxers i crear comptes de correu a partir d’un domini propi. És imprescindible contractar un hosting i un domini si vols publicar una pàgina web .

HTML

Hipertext M arkup L anguage . _ Conjunt de codis coneguts com a tags en fitxers de text (*.txt) que determinen la manera com el navegador recupera i mostra la informació. Hi ha dos tipus de tags: amplada i format. Les tags ampla determinen la informació que s’ha de recuperar, i les format tags determinen la manera com s’ha de mostrar la informació.

JAVASCRIPT

JavaScript és un llenguatge de programació o de seqüències d’ordres que et permet implementar funcions complexes en llocs web, cada cop que una pàgina web fa alguna cosa més que mostrar informació estàtica perquè la vegis, actualitzacions de contingut, mapes interactius, animació de Gràfics, desplaçament de reproductor és de vídeo /àudio , etc., el més probable és que darrere daixò JavaScript o PHP està involucrat. És la tercera capa del desenvolupament de les tecnologies web estàndard, encapçalades per HTML i CSS.

KEYWORDS

Són les paraules clau i més importants dun missatge o text. Per si mateixes tenen significat i són les que engloben el sentit general del contingut. És imprescindible fer bon ús de les Keywords si volem atreure amb els títols i millorar el posicionament en cercadors.

 LANDING PAGE

Concepte anglès que traduït vol dir pàgina d’aterratge. Són pàgines estàtiques o pàgines d’inici amb informació i continguts generals on van els usuaris en visitar una pàgina web. Habitualment aquestes pàgines es desenvolupen paral·lelament a les webs i solen utilitzar-se en campanyes publicitàries o promocionals com a pàgina d’entrada ja que aquestes tenen contingut específic del producte o servei que s’està promocionant.

MAQUETACIO

La maquetació d’un lloc web és l’etapa en què s’estructuren, organitzen i distribueixen de manera gràfica els espais i elements que tindrà el lloc com menús, imatges, botons, vídeos, enllaços, títols i més, per passar després a una previsualització de com es veurà el lloc acabat.

METADADES

És un administrador de dades. Estructura i classifica informació que descriu un altre element del qual es pot obtenir informació detallada de les seves característiques.

METAVERS

El metavers és una realitat digital a què accedim a través de dispositius especials com ulleres de realitat virtual o augmentada a través de les quals podrem interactuar amb altres usuaris. Cadascun d’aquests usuaris tindrà un avatar (el seu personatge al món virtual) i interactuaran a través d’objectes en mons immersius.

MySQL

És un sistema administratiu racional de dades que s’usa principalment per carregar i desar fitxers pertanyents a les pàgines web, fonamentalment bases de dades. Les fem servir perquè els nostres WordPress emmagatzemin contingut, els nostres textos, comentaris, etc. Són com un gran excel online on guardar dades de pàgines web i aplicacions.

PHP

PHP són les sigles en anglès d’Hypertext Pre-Processor que en traduir-lo a l’espanyol perd una mica el sentit, però significaria una cosa així com Llenguatge de Programació Interpretat. Aquest llenguatge és al que li devem la visualització de contingut dinàmic a les pàgines web . Tot el codi PHP és invisible per a l’usuari, perquè totes les interaccions que es desenvolupen en aquest llenguatge són completament transformades perquè es puguin veure imatges, varietat de multimèdia i els formats amb què som capaços d’interactuar afegint o descarregant-ne informació.

PLUGIN

És una aplicació addicional que aporta al bloc ia la configuració de la pàgina web nous i millorats serveis i eines. Alguns són gratuïts i altres de pagament, dependrà de les funcions que ofereixin i del suport que ens doni el desenvolupador en la majoria dels casos.

POP UNDER

Format publicitari que apareix sota una finestra oberta al navegador i que queda ocult fins que aquesta finestra es tanca, es mou o es minimitza. Seria l’equivalent a un pop up, però menys intrusiu ja que aquest no interfereix en la navegació, sinó que es mostra quan tanca la pàgina.

POP UP

Un pop-up és un tipus de finestra que apareix de sobte a la pantalla d’un lloc web o al vostre navegador. En contrast amb un anunci pop-under, que apareix darrere (a la part posterior de) de la finestra del navegador, un pop-up és més intrusiu, ja que cobreix altres finestres, en particular la finestra que lusuari està tractant de llegir . Els anuncis emergents s’utilitzen àmpliament en publicitat en línia, encara que la publicitat no és l’única aplicació per a finestres emergents. Es pot utilitzar per captar leads, per recopilar informació dels clients a canvi de documentació detallada, per anunciar esdeveniments etc.

REDIRECCIÓ 301

En fer una redirecció 301 el que estem fent és avisar els robots de Google que aquesta adreça web ha canviat de forma permanent. Quan apliquem una redirecció 301 a una url que ja està ben posicionada, la propera vegada que els bots de Google visitin aquesta pàgina, entendran que la primera url està obsoleta i la substituirà per la nova url a què s’apunta.

RESSENYA

Una ressenya de producte és l’opinió que el client d’un negoci, tant físic com digital, pot manifestar per escrit i que fa referència a la satisfacció o la decepció que li ha produït el producte que ha adquirit en una botiga.
En la majoria dels casos, dins de l’àmbit digital, aquesta ressenya sol ser de caràcter públic, permetent així que altres usuaris que visiten el lloc web del negoci puguin consultar-les.

RESPONSIU

És una característica daquelles pàgines i dissenys web que tenen la capacitat dadaptar-se a tot tipus de dispositius mòbils sense perdre resolució ni qualitat en el contingut.

ROBOTS.TXT

Quan creem un lloc web nou necessitem que Google pugui accedir a la nostra pàgina per rastrejar la nostra informació . Per realitzar aquesta tasca cal la creació d’un fitxer de text ( robots.txt ) al nostre domini per proveir el cercador de tota la informació que ens interessa que sàpiga sobre la nostra pàgina web o negoci. Al mateix temps aquest fitxer .txt és usat per impedir que els bots afegeixin dades i informació que no desitgem compartir amb la companyia de Moutain View.

SEM

Correspon al concepte de Serch Engine Marketing i és el conjunt daccions per les quals es promociona un producte o servei en forma danunci i que té un cost per a lanunciant.

SEO

El SEO o Search Engine Optimization és la branca del màrqueting digital que se centra a aconseguir que la teva pàgina web escali posicions als cercadors . L’objectiu no és altre que aconseguir que aparegui en els primers llocs de les respostes que donen els motors de cerca. Per això, necessites recórrer a diferents eines i estratègies.

Auditoria gratuïta: Està la teva web preparada?

Fem un anàlisi web que comproba si la vostra pàgina web està preparada per arribar als objectius que teniu a Internet i us oferim consells sobre com millorar-la.


  SNIPPED

  Rep el nom de snippet aquest fragment de text que pots llegir de cadascun dels resultats que ofereixen els motors de cerca. Es presenta a tall de resum del contingut de la pàgina web que et suggereix el seu rànquing . Així pots fer-te una idea de quina informació conté sense necessitat de fer-hi clic.

  El snippet és la suma del títol i la descripció . Són claus per atraure trànsit des d’un cercador. Per això, cal redactar-los convenientment perquè resultin atractius de cara a l’usuari .

  SITEMAP

  El sitemap és, com ja pots endevinar, el mapa del teu lloc web . Es tradueix en un document XTML amb el qual podeu comunicar als motors de cerca l’arquitectura de la vostra pàgina amb les diferents URL. D’aquesta manera, indexaran totes sense risc que deixin fora alguna per no trobar-se indexada.

  Aquest document s’envia a través de Google Search Console del vostre domini perquè Google l’indexi.

  SLIDER

  Slider és un element d’una pàgina web que mostra múltiples imatges i text que s’alternen entre elles.

  Normalment se situa a la part superior duna pàgina web amb lobjectiu de destacar i donar més visibilitat a una sèrie delements.

  tipografiaTIPOGRAFIA

  La definició daquest concepte és molt senzilla, la tipografia web no és més que el tipus de lletra que usem en una web.

  Això inclou a més de la font, la mida, color i format de la lletra que aplicarem a tot el conjunt de la nostra web.

  USABILITAT

  Usabilitat web és el conjunt d’atributs i factors que ajuden a mesurar què tan agradable i fàcil és l’experiència de navegació dels usuaris als llocs web. Aquest concepte està cobrant cada cop més importància a l’hora de treballar amb el posicionament SEO.

  UX/UI

  Aquestes abreviatures són els dos pilars d’un desenvolupament web . UX (User Experience) i UI (User Interface) tenen noms semblants però són conceptes completament diferents. Mentre que el primer fa referència a lexperiència de lusuari en navegar per una pàgina web , el segon està dirigit cap a la part més tècnica de la navegació, és a dir la programació de la pàgina en si, sense UX definida, és probable que la UI no acabi en una bona pàgina web, totes dues són indispensables, però la UX sovint no es té en compte, o es defineix a posteriori en molts dissenys web, quan hauria de ser al revés.

  Moltes empreses tenen tècnics especialitzats en UX que, després de validar els seus dissenys, passen la feina al departament UI perquè ho implementin.

  VECTORIAL

  El terme vectorial és usat normalment en disseny web per definir un tipus de gràfics de dues dimensions produïdes mitjançant un ordinador i un programari especialitzat. Actualment és el tipus de format d’imatge més utilitzat per a la producció de gràfics de qualitat i baix pes.

  WIDGET

  Els ginys són petites aplicacions que tenen com a objectiu dotar d’informació visual i facilitar l’accés a les funcions que s’utilitzen de manera freqüent.

  Aquest és un breu resum dels conceptes bàsics que has de conèixer per entendre tot el que es pot fer en construir un lloc web. Hi ha molts més, però allargaria moltíssim aquest article, si estàs atent a les nostres news , en breu podrem a disposició de tothom un document amb la majoria.