diseño ux/ui que es

Què és l’UX/UI i per què és tan important per a la teva pàgina web

Què és l’UX/UI i per què és tan important per a la teva pàgina web

Els termes UX i UI tenen origen anglosaxó (com molts altres termes tecnològics) i signifiquen experiència d’usuari i “interfície d’usuari” respectivament. Són dos conceptes diferents, però que van de la mà, ja que tracten sobre la percepció de l’usuari quan es troba en un lloc web. A continuació, us expliquem amb més detall què és l’UX/UI.

Què és l’UX/UI?

El disseny UX i l’UI són dos camps diferents que col·laboren entre si per fer que lexperiència de l’usuari sigui de la màxima qualitat. Són diferents perquè la UX és el camp enfocat a aconseguir que l’usuari tingui la millor experiència possible dins dun lloc web mentre que lUI fa referència a la interfície (tot el que veiem) dun lloc web.

La importància de l’UX/UI repercuteix a totes les empreses; totes busquen que els seus usuaris puguin moure’s amb facilitat per la web sense sentir-se perduts. Una web amb una interfície intuïtiva farà que la experiència dels usuaris sigui més còmoda obtenint bones recomanacions.

Per tant, UX és tot allò que l’usuari pensa, opina o sent d’un lloc web i els seus serveis, mentre que l’UI és tot allò que l’usuari pot visualitzar i interactuar.

Funció del disseny UX/UI

Es fa servir el disseny UX/UI per guanyar clients. Aquests dos camps tenen l’objectiu de planificar i optimitzar tant la interfície com l’experiència un servei o producte. Els dissenyadors de UX/UI utilitzen estratègies, tècniques i formes per aconseguir que els usuaris vegin els llocs web com ells volen. És a dir, s’encarreguen de presentar un servei o producte a l’usuari de manera òptima, generant un sentiment de benestar.

Quines habilitats necessita un dissenyador UI?

Els dissenyadors UI han de tenir un enfocament multidisciplinari. Aquest camp requereix de coneixements de disseny gràfic , il·lustració, estudi del color, tipografia i fins i tot coneixements de programació a nivell de frontend .

En poques paraules, el dissenyador UI s’encarrega de donar solucions orientades a la conducta emocional, intuïtiva i creativa .

Quines habilitats necessita un dissenyador UX?

En el cas del disseny UX, no senfoca tant en la part visual del lloc web. Està relacionat amb temes racionals o conceptuals. És per això que és important tenir habilitats com la escriptura creativa , arquitectura de la informació, programació (en general), definició d’usuaris i creació de prototips wireframe , entre d’altres.

Totes aquestes habilitats ajuden el dissenyador UX a proporcionar solucions enfocades a la part verbal , lògica i analítica dun lloc web.

Altres funcions del disseny UX/UI

No resulta estrany que aquests dissenyadors es trobin a totes les empreses que tenen presència en línia; formen una part essencial del màrqueting digital. Es pot fer servir l’UX/UI per guanyar clients aportant beneficis econòmics.

A més, aquests dos camps també es poden utilitzar enfocats a usuaris no humans. A què ens referim amb això? Els productes per a mascotes també han de superar revisions de UX/UI, encara que els beneficiaris dels productes no siguin éssers humans.

També s’utilitza el disseny UX/UI als programaris de connexió (coneguts com a anomenats de servei) per a les xarxes de servidors i xarxes LAN. L’UX/UI s’encarrega d’optimitzar perquè altres programes informàtics puguin utilitzar adequadament de forma automàtica.

Quins avantatges té el disseny UX/UI?

Aplicar el disseny UX/UI aconsegueix que un lloc web o aplicació sigui fàcil d’usar. Això genera benestar a l’usuari que voldrà romandre més temps navegant generant beneficis econòmics.

Increment de conversions i transaccions

El trànsit i l’audiència augmenten, incrementant els índexs de captació de clients potencials. D’altra banda, l’usuari està més còmode pel que té major probabilitat de romandre més temps al lloc , visitar de nou o adquirir algun servei o producte.

Estimacions més precises

S’aconsegueixen estimacions més precises, a més de poder optimitzar els temps. Tenir un bon disseny permet que es defineixin amb més claredat les fases desenvolupament d’un servei o producte. Els costos es redueixen en minimitzar les incidències i les consultes per part d’usuaris que se senten perduts amb la interfície.

Augment de la productivitat

La productivitat i l’eficiència d’una empresa augmenten juntament amb la satisfacció dels usuaris. Això fa que el posicionament millori gràcies a la reputació en línia dels usuaris. Els clients que es troben còmodes en un lloc web, seran els que facin reconeguda una marca gràcies al boca-orella.

Si ajuntem tots aquests avantatges, una empresa millora la seva quota de mercat i destaca sobre els seus competidors. Per tant, la importància de l’UX/UI al màrqueting digital és indiscutible. Ajudar els usuaris a resoldre els seus dubtes perquè se sentin a gust en un lloc web remata una estratègia fonamental.

Referències

  • ¿Qué es UX/UI, en qué consisten y cómo aplicarlas? (2022, 9 septiembre). Shopify. https://www.shopify.com/es/blog/ux-ui
  • Islas, D. S. (2022, 30 julio). ¿Qué es UX? Todo lo que necesitas saber. Blog de Wix | Diseño Web, Fotografía y Tips de Negocios. https://es.wix.com/blog/2021/07/que-es-ux
  • Cerrillo, M. (2022, 6 junio). ¿Qué es UX y UI? Descubre 9 consejos de diseño web. https://www.inboundcycle.com/blog-de-inbound-marketing/trucos-dise%C3%B1o-ux-ui

More, M. (2022, 15 julio). ¿Qué es la UX y la UI? Thinking for Innovation. https://www.iebschool.com/blog/que-es-la-ux-y-la-ui-analitica-usabilidad/