
13 juny Com crear un site wordpress multisite
Com crear un site wordpress multisite
Com hem dit moltes vegades en aquest blog, WordPress és un gestor de continguts que, inicialment, apareix per a facilitar la creació de blogs, però amb el temps, s’han anat incloent multitud de funcionalitats que l’han fet créixer fins a ser el CMS més utilitzat del món.
Una d’aquestes funcionalitats és la de WordPress multisite, és tracta d’una funcionalitat nativa, és a dir, no cal instal·lar cap plugin addicional, simplement activar-la, i que permet gestionar des de una mateixa instal·lació de WordPress una xarxa de diferents pàgines web.
Efectivament ho has llegit bé, existeix la possibilitat de, amb una instal·lació gestionar diferents pàgines web: cada pàgina web tindrà el seu dashboard, la seva biblioteca de mitjans i la seva pròpia configuració… però, això si, hi ha alguns matisos respecte a la seva gestió que passem a repassar.
Com funciona WordPress Multisite?
Una de les coses més rellevants que succeeix quan activem la funcionalitat de multisite és que es genera l’Administrador de Xarxa, un rol superior a l’administrador de WordPress al que estem acostumats, que és segueix mantenint però que només té accés a les webs de manera individual.
L’administrador de xarxa té accés a una sèrie d’opcions de configuració que son globals per a totes les pàgines web que conformen la xarxa.
Què pot fer l’administrador de xarxa?
Essencialment, pot configurar, editar o modificar totes les característiques que afecten a la configuració de la xarxa de llocs.
Repassem les més importants:
- Plugins: Probablement una de les diferencies més grans respecte a la gestió dels plugins respecte a les instal·lacions simples de En el cas dels multisite, la gestió dels plugins està centralitzada des de la xarxa de llocs i l’administrador de xarxa és l’únic amb privilegis per a instal·lar o desinst·lar-los. Després l’administrador “normal” que te accés a un dashboard concret de la xarxa podrà decidir quins plugins vol activar o desactivar, però no podrà instal·lar-ne de nous.
Es a dir, els plugins que instal·la l’administrador de la xarxa son accessibles des de tots els sites, com si d’una selecció tancada o biblioteca de plugins es tractés.
Això permet a l’administrador de la xarxa controlar que els plugins que s’utilitzen a tota la xarxa son els que ell mateix ha validat i te la tranquil·litat de que cap administrador de lloc instal·la plugins no permesos.
- Plantilles: funciona de la mateixa manera que els plugins, l’administrador de xarxa pot instal·lar els temes que consideri i després cada lloc de manera individual pot seleccionar el que sigui més adient sempre dins d’aquesta preselecció
- Dashboards: amb el mateix usuari d’administrador de xarxa pot canviar fàcilment i accedir a tots els dashboards de totes les webs que conformem la xarxa utilitzant un nou menú que apareixerà a la part esquerra dreta anomenat “Els meus llocs
- Actualitzacions: l’administrador de xarxa és l’únic amb permisos de realitzar les actualitzacions tant de mòduls com de plantilles. Aquesta és una manera de controlar que les versions de plugins i plantilles son les mateixes en totes les pàgines web del lloc.
Auditoria gratuïta: Està la teva web preparada?
Fem un anàlisi web que comproba si la vostra pàgina web està preparada per arribar als objectius que teniu a Internet i us oferim consells sobre com millorar-la.
Quan crear un site wordpress multisite?
Segurament, després de llegir els punts anteriors aquesta és la pregunta que estàs fen-te i que necessites respondre per saber si necessites o no activar la funció multisite al teu WordPress.
Crear un site wordpress multisite està indicat per casos concrets, on ens trobem pàgines web que comparteixen característiques, des de el disseny fins a les funcionalitats i que, per facilitar la seva gestió es més còmode tenir-ho tot agrupat des de un mateix dashboard que separat en diferents instal·lacions. Posem algun exemple:
Xarxa de microblogs: imaginem una mateixa persona que gestiona diferents blogs, on pràcticament no hi ha plugins, ja que estem tocant la part més bàsica de WordPress i, on, segurament tindrem la mateixa plantilla per a tots ells. En aquest cas per un tema de comoditat en la gestió el multisite pot ser una opció. Cal tenir en compte en aquests casos el manteniment, si és més còmode fer les actualitzacions des de un mateix lloc o anar lloc per lloc fent-les.
Grup de empreses: un altre cas podria ser un grup de empreses o unitats de negoci d’una mateixa empresa on cadascuna tenen la seva pàgina web corporativa i, la única diferencia entre elles es el contingut, les fotografies, el logotip i els colors. En aquest cas estaríem parlant pràcticament de clons entre si amb alguna variació puntual. Segurament en aquest cas seria més eficients agrupar totes les pàgines en un multisite, ja que a nivell plantilla i plugins estarem utilitzant els mateixos a totes.