què és HTTP/3

Què és HTTP/3?

Què és HTTP/3? ajuda a la necessitat de velocitat de SEO?

A mesura que es desenvolupen noves tecnologies, els comportaments dels consumidors canvien i aquests canvis s’han de reflectir a la infraestructura d’Internet.

El protocol HTTP, utilitzat per transferir dades entre el client i el servidor, ha millorat la funcionalitat amb característiques noves. Adopció HTTP/1.1 el 1997, HTTP/2 el 2015, i l’ esborrany de la proposta d’HTTP/3 es va presentar només tres anys després.

Què és HTTP/3?

HTTP/3 és una revisió de la capa de transport que s’utilitza per administrar les transferències de fitxers. Representa un canvi de TCP a UDP, atacant limitacions de TCP i millorant el rendiment i la seguretat per als usuaris.

Tot i que encara està esperant la revisió final abans de la publicació, el 73% dels navegadors web ja admeten el protocol. Aquest número augmentarà significativament una vegada Safari el converteixi en una característica principal (Actualment, és experimental i ha d’habilitar-se a través del menú del desenvolupador).

El protocol HTTP/3 ja el fa servir el 25% dels 10 milions de llocs web principals, inclosos Google i Facebook.

Quins són els principals avantatges de HTTP/3 sobre HTTP/2 i HTTP/1?

Per veure els avantatges de HTTP/3, abans repassarem com funcionen les versions anteriors.

Quan s’envien, els fitxers d’una pàgina web, aplicació web (HTML, JS, CSS, imatges, etc.), es divideixen en paquets individuals més petits amb les dades transmeses al llarg del temps.

HTTP/1.1 va ser dissenyat per donar a cada fitxer la seva pròpia connexió. A mesura que els llocs web es van tornar cada cop més complexos, es van necessitar més fitxers per carregar cada pàgina de la web.

Els navegadors limiten la quantitat de connexions paral·leles disponibles, creant un coll d’ampolla i alentint la càrrega dels llocs web.

HTTP/2 va resoldre el problema causat pels límits de connexió, en introduir la multiplexació, cosa que va permetre la transferència de múltiples fitxers a través d’una única connexió. Una altra millora important va ser una millor compressió de capçalera, juntament amb algunes altres característiques que han resultat menys reeixides a la pràctica.

Tot i això, aquestes millores no van solucionar tots els problemes amb el protocol TCP. TCP transfereix paquets cronològicament, cosa que significa que si es perd un paquet, tota la connexió es reté fins que el paquet es rep amb èxit.

Com a resultat, un servidor i un client han de fer diversos viatges d’anada i tornada per negociar una connexió abans de transmetre dades.

Com resol HTTP/3 aquests problemes?

En passar de TCP a UDP, HTTP/3 presenta tres característiques principals que el diferencien de HTTP/1.1 i HTTP/2.

Fluxos de bytes independents

HTTP/3 resol el bloqueig de capçalera de línia mitjançant la introducció de seqüències de bytes independents per a fitxers individuals. Només es bloquegen les dades d’un flux individual mentre es reenvia el paquet perdut, no pas tota la connexió.

Per il·lustrar això encara més, val la pena recordar la fantàstica analogia del camió que Tom Anthony va fer servir en la seva presentació seminal sobre HTTP/2 (ara actualitzat per a HTTP/3 ).

La premissa bàsica és que amb HTTP/1.1 acabes amb diversos camions fent cua per anar per la mateixa carretera (connexió).

què és HTTP/3

Captura de pantalla de @TomAnthonySEO, Introducció a HTTP/3, abril de 2022

Per contra, HTTP/2 permet que diversos camions estiguin al mateix carril simultàniament.

què és HTTP/3

Captura de pantalla de @TomAnthonySEO, Introducció a HTTP/3, abril de 2022

Malauradament, amb TCP, si un camió s’encalla, tot el camí es bloqueja fins que el camió comença a moure’s novament.

què és HTTP/3

Captura de pantalla de @TomAnthonySEO, Introducció a HTTP/3, abril de 2022

Amb HTTP/3 i UDP, si un camió s’encalla, els altres camions poden continuar amb el seu camí.

Integració TLS

En incorporar TLS 1.3 al mateix HTTP/3, en lloc de tenir dos protocols diferents que funcionen de forma independent, només es requereix un protocol d’enllaç únic.

Aquest canvi significa connexions més ràpides i segures per als usuaris.

Una conseqüència d’aquest canvi és que HTTP/3 només es pot fer servir en un lloc segur perquè TLS i UDP estan estretament entrellaçats. Curiosament, aquest no va ser el cas amb HTTP/2, que tècnicament es pot fer servir en un lloc insegur, encara que cap dels principals navegadors et permet fer-ho.

Migració de connexió

En lloc d’utilitzar adreces IP per encaminar paquets, HTTP/3 utilitza ID de connexió.

En fer-ho, podeu gestionar canvis a la xarxa sense necessitat de restablir una connexió.

Això és enormement avantatjós en un món on els dispositius mòbils són el primer, on els usuaris solen alternar entre wifi i xarxes mòbils, tant en termes de velocitat com d’estabilitat de la connexió. Amb HTTP/3, es permet intercanviar entre tots dos sense problemes.

 

Auditoria gratuïta: Està la teva web preparada?

Fem un anàlisi web que comproba si la vostra pàgina web està preparada per arribar als objectius que teniu a Internet i us oferim consells sobre com millorar-la.


    HTTP/3 té algun desavantatge?

    Encara que HTTP/3 té alguns beneficis de rendiment clars, els seus detractors han emfatitzat diversos desavantatges.

    Primer, el protocol brindarà un benefici limitat als usuaris en connexions ràpides i l’1% al 10% més lent veurà la majoria dels guanys.

    Però, pel que fa a Core Web Vitals, això podria ser molt beneficiós.

    Les puntuacions de CWV són globals, per tant és totalment possible reduir-les segons un subconjunt específic d’usuaris en una ubicació geogràfica distant.

    De la mateixa manera, en un món on prevalen els dispositius mòbils, fins i tot els usuaris amb dispositius ràpids i proximitat geogràfica propera poden patir problemes de xarxa temporals, cosa que pot tenir un efecte advers a CWV.

    Com més mòbils siguin els seus usuaris, més gran serà la probabilitat que això tingui un impacte.

    Una altra queixa és que canviar a HTTP/3 requereix una actualització de servidor força important perquè canvia fonamentalment com funciona la capa de transport.

    A més, l’ús d’UDP també introdueix més requisits de CPU, cosa que pot exercir més pressió sobre els servidors.

    Tots dos arguments són justos, però actualment s’està optimitzant l’ús de la CPU.

    Importa HTTP/3 per al SEO?

    Si bé Googlebot és compatible amb HTTP/2 des de novembre de 2020, amb la meitat de totes les URL ara rastrejades mitjançant el protocol, actualment no és compatible amb HTTP/3.

    HTTP/2 només es fa servir quan hi ha un benefici clar en fer-ho, és a dir, quan l’ús d’HTTP/2 generarà un estalvi significatiu de recursos tant per als servidors com per a Googlebot.

    Des de la publicació del protocol HTTP/2, fins a cinc anys després, no va tenir suport de Googlebot, és probable que HTTP/3 encara li quedin uns anys perquè tingui aquest suport.

    Dit això, la implementació de HTTP/3 encara podria tenir un impacte SEO indirecte, si el suport del protocol condueix a millors puntuacions de Core Web Vitals .

    Actualitzar la infraestructura del vostre servidor perquè sigui compatible amb HTTP/3, o, per al cas, HTTP/2, és només una de les moltes millores potencials que podeu aprofitar per garantir que el vostre lloc web tingui el millor rendiment possible.

    I els beneficis de tenir un lloc web dalt rendiment, incloses taxes de rebot reduïdes, major temps en el lloc i taxes de conversió més altes, s’estenen més enllà del SEO.

    Com comprovar si un lloc web és compatible amb HTTP/3

    Si no sabeu si un lloc web és compatible amb HTTP/3, podeu verificar-lo amb una eina en línia com: https://http3check.net/

    Com puc implementar HTTP/3?

    La manera més fàcil d’habilitar HTTP/3 és mitjançant un CDN .

    Diversos proveïdors importants, inclosos Cloudflare, Google Cloud i Fastly, ja admeten el protocol.

    Segons W3Techs, el 22% dels 10 milions de llocs web principals usen Cloudflare, on pot habilitar fàcilment HTTP/3 al tauler.

    Si la implementació a través d’una CDN no és possible, cal un canvi de servidor.

    Per tant, és probable que la viabilitat d’implementar HTTP/3 depengui del tipus de programari que utilitzeu.

     

    Compatibilitat amb servidor HTTP/3, abril de 2022

    Malauradament, el 32% dels servidors web usen Apache, però encara no ha començat a treballar en el suport a causa dels recursos de desenvolupament limitats.

    De manera similar, habilitar el protocol a Node requereix una solució a causa de la manca de compatibilitat amb OpenSSL .

    Windows (IIS) és el proveïdor més recent que ofereix el protocol de manera nativa, però requereix Windows Server 2022 i Windows 11 o posterior.

    Acabant

    HTTP/3 és un altre important pas endavant per a la web i proporcionarà un impuls de rendiment molt necessari per donar suport a la seva evolució contínua.

    Com a professionals de SEO i màrqueting digital, hem de ser conscients dels beneficis que porta el protocol abans de la seva imminent publicació, perquè puguem començar a recomanar-ne l’ús i permetre que els nostres usuaris obtinguin els beneficis en els propers anys.