Perquè és tant important el WPO per al teu WordPress?

Saps què es el WPO? Per què és tant important el WPO per al teu WordPress?

Has escoltat aquestes sigles algun cop però no saps ben bé que volen dir? En aquest article entrarem en el terreny de la optimització del rendiment web i coneixerem algunes tècniques que es poden aplicar i s’han de tenir en compte per fer-ho.

WPO prové de les sigles en anglès Web Performance Optimizations, i, com dèiem son un conjunt de tècniques, que, aplicades correctament fan millorar considerablement el rendiment d’una pàgina web i sobretot, això es veurà reflectit en el temps de càrrega.

I perquè es tan important el temps de càrrega?

El públic a Internet és molt exigent, i que la teva web carregui una pàgina més ràpid o més lent pot ser determinant perquè aquell potencial client es quedi a la teva pàgina o busqui solució a la pàgina web de la competència. També és cert que en una web on la carrega de continguts és ràpida i on l’usuari experimenta una navegació fluida, l’experiència d’usuari serà més positiva i això impacta directament en la imatge de la marca.

Cal aclarir que treballar WPO no és instal·lar 3 plugins i prou. Tot i que hi ha plugins que ajuden en aquesta tasca, veurem que hi ha factors, fins i tot fora del propi Worpdress que poden afectar al rendiment de la nostra web. Dit això comencem a enumerar-los:

El Hosting que esculls es important

El hosting té com a funció principal ser el lloc on s’emmagatzemen tots els fitxers que formen part de la nostra web però també és cert que hi ha aspectes tècnics d’aquests que afecten al rendiment. Per exemple els hostings que utilitzen discos SSD agilitzen en gran mesura la càrrega de la pàgina. També l’ús d’una versió PHP superior a la 7 i la instal·lació de certificat SSL son elements que milloren els temps de càrrega.

En general, els hosting més econòmics o gratuïts no compleixen amb aquest requisits, la nostra recomanació és que us informeu abans de contractar-ne un per assegurar que compleix amb els requeriments que necessita el vostre projecte digital.

 

Auditoria gratuïta: Està la teva web preparada?

Fem un anàlisi web que comproba si la vostra pàgina web està preparada per arribar als objectius que teniu a Internet 
i us oferim consells sobre com millorar-la.


     

    Optimització d’imatges

    Aquest és un punt molt molt important. Segons lo optimitzades que estiguin les imatges que pugem al nostre web, aquesta pesarà més o menys i quan menys pesi més ràpid carregarà, en aquest sentit no hi ha cap misteri, les imatges s’han d’optimitzar tant en mida com en qualitat.

    És important escalar-les correctament per a evitar al navegador fer aquesta feina i també no pujar imatges originals sinó processar-les prèviament per que pesin menys.

    Configurar correctament un plugin de caché

    Aquest plugins funcionen bé si es configuren correctament, existeixen guies a internet que ho expliquen pas a pas i es relativament senzill. Els més populars gratuïts són WP Super CacheW3 Total Cache, però hi ha d’altres que fan la mateixa funció, com WP Rocket, en aquest de pagament, però probablement el millor plugin de caché que hi ha actualment.

    Aquests plugins el que fan es servir a l’usuari una copia de la web emmagatzemada prèviament, i la serveix en HTML que és el que més ràpid carrega en una web, d’aquesta manera s’evita carregar la web amb tots els recursos cada cop de nou.

    Aquests plugins permeten entre altres moltes coses:

    • Habilitar la compressió (gZIP/deflate)
    • Minificar recursos estàtics
    • Especificar memòria cau de navegador (Caducitat recursos estàtics)
    • La web se serveix més ràpidament
    • Estalvi ample de banda / transferència. Menor sobrecàrrega servidor

    Utilitzar plantilles lleugeres i maquetadors potents

    A vegades quan instal·lem una plantilla o un maquetador, aquesta acció ens porta a instal·lar obligatòriament altres extensions que inclouen aquestes plantilles. Moltes d’aquestes extensions ni tan sols les necessitem però quedaran instal·lades en la nostra web absorbint recursos del servidor.

    Actualment existeixen maquetadors com Elementor o Divi que permeten pràcticament realitzar qualsevol disseny independentment de la plantilla que tinguem instal·lada, per això sempre és millor utilitzar una plantilla lleugera (com Astra o Hello) que no ens instal·li mòduls extra i treballar tot el disseny amb un maquetador potent.

    LazyLoad, carrega el contingut que es veu

    LazyLoad és una técnica de càrrega de contingut que permet carregar només els recursos que es troben dins del viewport o àrea visible de la web, es a dir el que l’usuari veu a la pantalla. La resta de contingut s’anirà carregant paulatinament a mida que anem fent scroll i arribem a altres recursos.

    Això vol dir que quan entrem a una pàgina per primer cop només carregarà el que veiem en primera instancia a la nostra pantalla i no tots els recursos complerts que formen part d’aquella mateixa pàgina.

    Per acabar, pots comprovar l’estat actual de la teva pàgina web a nivell de rendiment en les següents pàgines que realitzen, de manera online i gratuïta una auditoria de rendiment de la teva web en pocs segons, aqui et deixem uns enllaços que t’ajudaran a fer-ho:

    Google PageSpeed Insights

    GTmetrix

    Pingdom Tools