La regla dels tres terços

LA REGLA DELS TRES TERÇOS A UNA WEB

La regla dels tres terços a una web.

Una de les preguntes que ens fan de vegades és com sabem quin és el millor lloc per col·locar els elements d’una web. O per què insistim a posar segons quins elements importants a zones específiques.

La resposta no és perquè tinguem manies estranyes de dissenyador o personals, sinó que ens guiem de les referències que un usuari mitjà utilitzar per veure una web. El comportament, el del seu ull i els estímuls que rep.

Això no és una cosa nova, ni ens cal una aplicació superdesenvolupada i complicada per fer-ho. Una web, igual que qualsevol altre element visual, el veiem com si fos qualsevol altra imatge, un paisatge, una foto, un quadre.

En fotografia la regla dels tres terços es fa servir des de fa anys per aconseguir enquadres més interessants, amb aire al voltant o que focalitzen l’atenció en un punt que no ha de ser el central. De fet, desplaçar un element cap a un costat del nostre enquadrament ens sol donar un missatge més interessant.

punts forts disseny web

Per utilitzar aquesta regla, només hem de dividir la imatge amb 2 línies horitzontals i 2 verticals d’igual gruix, així ens quedaran nou rectangles similars i obtindrem quatre punts en què les línies s’ajuntaran, aquests són coneguts com a punts forts o principals de la imatge. En aquests punts és on ubicarem els elements més importants del disseny, el primer que veurà l’usuari o espectador.

Quan col·loquem aquests elements principals als punts forts, estarem evitant que el nostre disseny sigui tan uniforme i avorrit i així crearem una imatge més agradable visualment.

El concepte de la regla del quadrant en forma de tres us ajuda a entendre els llocs sobre una imatge on una persona està naturalment enfocada mentre visualitza una imatge o fins i tot el teu lloc web. En teoria, els 4 punts que crea la quadrícula són on es creuen les línies de la quadrícula.

D’aquesta manera es relaciona la percepció de l’usuari amb l’experiència de navegació que té de mitjana aquest interès a la web:

eyescan

En general, làrea que primer cridarà latenció és la intersecció superior de la quadrícula esquerra, seguit per la intersecció sota i després les seccions transversals correctes de la part superior i inferior dreta. Lusuari llegeix en general en forma de Z.

A les pàgines web, aplicar la regla de terços es fa per determinar la ubicació dels elements clau –banners, mitjans de comunicació o icones d’interactivitat, publicitat i fins i tot parts clau del teu contingut–. Això ajuda a determinar on col·locar les imatges o ajudar els lectors a centrar-se a visitar el teu lloc.

Si bé la regla de terços pot ser una eina molt útil, no cal planificar el disseny de tot el teu lloc web sobre això. Fes servir la filosofia dels terços com una guia o una eina per ajustar el teu disseny durant el procés com una eina més. Combina una quadrícula imaginària en un nou disseny del lloc i considera canviar la col·locació dels objectes que romanen cerca als espais clau al quadrant de la regla de terços.