colors en el disseny gràfic

La importància del ús dels colors en el disseny gràfic i web

La importància del ús dels colors en el disseny gràfic i web

 

A l’hora de voler donar a conèixer la nostra marca, projecte hem de pensar quina sensació volem crear al client quan ens visualitzi. I per això hem de tindre en compte quins són els colors que s’utilitzarà en la imatge corporativa (logotip, díptics, anuncis, pàgina web, etc).

El color produeix noves emocions i sensacions en l’ésser humà, ofereix un mètode instantani per comunicar els missatges. Són probablement la més poderosa forma de comunicació no verbal que podem utilitzar. Per la qual cosa és essencial conèixer la teoria del color en el disseny i la seva aplicació. Existeixen estudis sobre la psicologia del color, és a dir, de quina manera els colors comuniquen i transmeten emocions a l’espectador o client, aprofundit en quines són les emocions lligades a cada color.

A continuació es farà un breu resum de la sensació, emoció que emet un color determinat en un
disseny diferenciant entre colors càlids, freds i neutres.

 

COLORS CÀLIDS

 

Els colors càlids inclouen vermell, taronja, groc i les variacions d’aquests tres colors. Són els colors del foc, de les fulles caigudes, de les albes i capvespres, en general són enèrgics, apassionats i positius. Usa colors càlids en els teus dissenys per reflectir passió, felicitat, entusiasme i energia.

 

VERMELL

Acció, Aventura, Agressivitat, Sang, Perill, Energia, Emoció, Amor, Passió, Força, Vigor

És un gran color quan la passió o el poder volen ser expressats en el disseny. El vermell és molt versàtil, els tons clars són més energètics, mentre que els foscos són més poderosos i elegants.

Usualment és utilitzat en el disseny de logos com una manera per cridar l’atenció de l’observador.

 

GROC

Precaució, Alegria, Covardia, Curiositat, Felicitat, Goig, Broma, Positiu, Sol, Càlid

En disseny gràfic, representa la llum del sol i la felicitat, però també precaució i covardia. S’utilitza moltes vegades per captar atenció, crear felicitat i calidesa. El groc brillant pot crear una sensació de felicitat i entusiasme. Grocs més suaus són usats com un color sense gènere per a bebès (en comptes de rosat o celeste) i nens petits. Grocs foscos i daurats poden lluir antics i poden ser usats en dissenys web on es busca la permanència.

 

TARONJA

 

Accessible, Creativitat, Entusiasme, Diversió, Jovial, Enèrgic, Juvenil

El taronja és un color vibrant i energètic. En les seves formes apagades, pot associar-se amb la terra i la tardor. A causa de la seva associació amb el canvi de les estacions, el taronja pot representar canvi i moviment en general.

També se li pot relacionar amb salut i vitalitat, gràcies a la fruita que porta el seu nom. En dissenys, el taronja crida l’atenció sense ser tan aclaparant com el vermell. És també considerat més amigable i atractiu. Pot ser trobat comunament en logos que volen representar diversió o estimular emocions.

 

COLORS FREDS

 

Els colors freds inclouen al verd, blau i morat, són sovint més tènues que els colors càlids. Són els colors de la nit, l’aigua, la naturalesa i solen ser relaxants, afables i alguna cosa reservats. Utilitza els colors freds en els teus dissenys per donar una sensació de calma o professionalitat

 

BLAU

Autoritat, Calma, Confidència, Dignitat, Consolidació, Lleialtat, Poder, Èxit, Seguretat, Confiança.

El blau és un color associat amb la tristesa pels països de parla anglesa.

Blaus clars són relaxats, els brillants refrescants. Els més foscos són excel·lents per a llocs corporatius o dissenys on la força i confiança són importants. Probablement és un dels colors més utilitzats per les marques.

 

VERD

 

Frescor, Medi ambient, Harmonia, Salut, Curació, Inexperiència, Diners, Naturalesa, Renovació, Tranquil·litat.

En el disseny web, el verd té un efecte harmonitzador o d’estabilitat. És apropiat per a dissenys relacionats amb fortuna, estabilitat, renovació i naturalesa. Verds brillants són més energètics, mentre que els verds oliva són més representatius del món natural. Verds foscos són els més estables i representen afluència.

 

LILA

En el disseny, els liles foscos donen una sensació de luxe, associats tradicionalment amb fortuna i noblesa els clars s’associen amb la primavera i romanç. El solem trobar en molts logos relacionats amb educació i productes luxosos.

COLORS NEUTRES

 

 

 

Els colors neutres solen servir de fons en disseny web. Són combinats freqüentment amb colors més clars d’accent, però poden ser usats solos i crear dissenys molt sofisticats. Els significats i impressions dels colors neutres estan més determinats pels colors que els envolten que en el cas dels colors càlids i

GRIS

Autoritat, Mentalitat Corporativa, Humil, Capritxós, Practicitat, Respecte, Ombrívol, Estabilitat.

Des d’un punt de vista moral, es troba en una àrea entre el bé i el mal. És també vist com a neutral i fred. És comunament utilitzat en la tipografia dins dels logos a causa del seu caràcter neutre, que funciona bé amb la majoria dels altres colors.

S’utilitza comunament en dissenys corporatius, on la formalitat i professionalitat són clau. Pot ser un color molt sofisticat. 

 

BLANC I NEGRE

 

Blanc: Immaculat, Innocent, Pau, Puresa, Refinat, Esterilitzat, Simplicitat, Alliberament i Honestedat.
Negre: Autoritat, Clàssic, Conservador, Distintiu, Formalitat, Misteri, Secret, Serietat, Tradició.

 

El blanc és el color universal de la pau i la puresa, així com la neteja i virtut. En el disseny, el blanc és considerat un fons neutral que permet als altres colors tenir major participació. Pot ajudar al disseny a mantenir neteja i simplicitat, per això és popular en dissenys minimalistes. Pot ser trobat comunament en logotips com a textos en negatiu. 

El negre és usat freqüentment en dissenys avantguardistes al mateix temps que en dissenys molt elegants. Pot ser conservador o modern, tradicional o no convencional, depenent d’amb quins colors se li combina. És poderós i conjuga autoritat, elegància i tradició. Pot ser trobat en molts logotips pel seu pes, simplicitat i sofisticació.

 

 

MARRÓ

Autoritat, Mentalitat Corporativa, Humil, Capritxós, Practicitat, Respecte, Ombrívol, Estabilitat.

El marró s’associa amb la terra, la fusta i la pedra. És un color totalment natural i càlid neutral. El marró es pot associar a la fiabilitat, fermesa, i amb terra. També se li pot considerar opac.

També es veu en les textures de fusta i algunes vegades en les textures de pedra. Ajuda a portar una sensació de calidesa i l’enteresa als dissenys. A causa d’això, és utilitzat en logos relacionats a la construcció i lleis.

 

 

 

Fonts utilitzades: Traducció i adaptació
dels articles originals de SmashingMagazine.com
i Color Psychology in Logo Design de Erik Peterson.

Olga Moran
Dissenyadora web
[/av_textblock]
[/av_section]