La importància del disseny UX i UI en lexperiència de lusuari

https://www.freepik.es/foto-gratis/disenadora-web-femenina-oficina-laptop_32520678.htm#query=UX%20Designer&position=0&from_view=search&track=ais

La importància del disseny UX i UI a la

experiència de l’usuari

Quan ens embarquem en un nou projecte digital, ja sigui per a una versió d’escriptori o mòbil, sovint passem per alt la rellevància del disseny UX/UI. Això podria atribuir-se en part al fet que ens concentrem principalment en el desenvolupament del producte o servei, aïllant-lo del disseny web com si es tractés únicament d’un aspecte estètic. Tot i això, aquest enfocament és un greu error. Para atenció perquè t’explicarem els avantatges d’integrar dissenys UX/UI als projectes web.

 

Per què és tan important el disseny UX/UI?

Qualsevol marca que aspiri a tenir una presència digital efectiva ha de prioritzar la creació duna experiència dusuari positiva. El disseny UX, també conegut com a experiència d’usuari, és una estratègia o metodologia de disseny que té com a objectiu que els usuaris experimentin la diferència entre el nostre producte i la competència a l’hora de consumir-lo. Per aconseguir-ho, s’apliquen tècniques basades en el disseny UX , que inclouen:

 • Investigació dusuaris.
 • Anàlisi del client i la seva competència a l’entorn digital.
 • Avaluació del producte actual i de la competència.
 • Creació de wireframes i prototips del producte.
 • Planificació per al desenvolupament del producte.
 • Avaluació de la interacció de lusuari.
 • Planificació del desenvolupament i proves d’usabilitat.

D’altra banda, el disseny UI , conegut també com a interfície d’usuari , s’enfoca a l’ aparença visual d’una aplicació. Aquesta etapa sintetitza la versió gràfica d’un lloc web o aplicació, definint el disseny de la interfície, l’aspecte visual i la disposició d’elements, donant forma a l’estètica i l’aparença general del producte digital.

 

Com garantim una experiència d’usuari amb èxit?

Una experiència d’usuari satisfactòria s’aconsegueix mitjançant un disseny centrat amb cura en les necessitats individuals de l’usuari, sense perdre de vista les limitacions. Els professionals d’UX, coneguts com a dissenyadors d’experiènciausuari (UX Designers), tenen un paper crucial en aquesta tasca. Les seves responsabilitats inclouen:

 

 • Investigació profunda : Realitzen investigacions exhaustives utilitzant mètodes com a entrevistes un a un i la col·laboració amb parts interessades.
 • Avaluació del mercat : Duen a terme anàlisis comparatives ( benchmarking ) i proves d’usabilitat per comprendre el mercat.
 • Anàlisi de dades : Fan servir mètriques i KPIs en l’anàlisi de dades digitals.
 • Disseny d’arquitectura de la informació : Treballen a l’estructura de la informació per a una navegació efectiva.

 

https://www.freepik.es/foto-gratis/vista-lateral-hombre-planeando-diseno-web_34523229.htm#query=UI%20Designer&position=17&from_view=search&track=ais

 

D’altra banda, els dissenyadors d’interfície d’usuari ( UI Designers ) s’enfoquen a:

 • Dissenyar la interacció : Defineixen com respondrà el sistema a les accions de lusuari.
 • Creació de pautes d’interacció : Estableixen directrius per garantir coherència en la resposta del sistema.
 • Disseny d’elements visuals : Dissenyen components visuals com ara botons, formularis, icones i imatges.
 • Guies d’estil : Desenvolupen paletes de colors, tipografies i altres elements per mantenir la coherència visual.

Tots dos rols són essencials per crear una experiència d’usuari amb èxit, alineant els objectius d’un negoci i les necessitats de l’usuari. D’una banda, els dissenyadors d’experiència d’usuari (UX Designers) aporten profunditat investigant les necessitats i avaluant el mercat. A més, dissenyen larquitectura de la informació, garantint una navegació eficient.

D’altra banda, els dissenyadors d’interfície d’usuari ( UI Designers) s’encarreguen de donar vida a aquesta visió, dissenyant la interacció i l’aparença visual. Això inclou la creació d’elements com botons, formularis i paletes de colors, mantenint la coherència visual i assegurant la satisfacció de l’usuari a cada pas del camí.

 

Per què són fonamentals els dissenys UX/UI en el creixement empresarial?

 

El disseny d’interfície d’usuari (UI) i l’experiència d’usuari (UX) se centren a satisfer les necessitats dels usuaris , fet que els converteix en elements crucials per a l’èxit empresarial.

En termes de negoci, satisfer les necessitats dels usuaris és essencial per construir una marca valuosa i cultivar una reputació positiva. Per aconseguir-ho, és essencial comptar amb serveis especialitzats de disseny UX/UI que atreguin nous clients i garanteixin l’acceptació adequada de productes i serveis.

 

https://www.freepik.es/foto-gratis/empresario-dictando-notas-su-colega-oficina_2524241.htm#fromView=search&page=1&position=4&uuid=00ed475d-5758-41a8-807f-a26794f3f268

 

El líder de l’equip i els desenvolupadors d’UI/UX tenen la responsabilitat doptimitzar lexperiència de lusuari en navegar per un lloc web o utilitzar aplicacions. En una era digitalitzada com l’actual, aquest enfocament és de gran rellevància al món empresarial.

En resum, el disseny d’interfície d’usuari (UI) i l’experiència d’usuari (UX) tenen un paper fonamental en el creixement empresarial i la construcció duna marca reeixida. La priorització de les necessitats de l’usuari, la creació de interfícies atractives i funcionals i la recerca constant de l’excel·lència en lexperiència de lusuari són elements essencials en lera digital.

A més, la integració de dissenys UX/UI no només millora la percepció de la marca, sinó que també garanteix la captació de nous clients i l’èxit al mercat competitiu actual.

 

Referències

 • Negrete, P. (2020, 20 octubre). Disseny UX i UI: què són i per què la seva importància Attach. ATTACH. https://attachmedia.com/blog/diseno-ux-ui/
 • Carrera, A. (2023). La importància del disseny UX/UI en projectes web. woko. https://woko.agency/blog/importancia-diseno-ux-ui/