
18 nov. Com captar i activar usuaris al teu web
Com captar usuaris al teu web
Per analitzar com captar usuaris tenim que tenir en compte el segënt: Quan captem l’atenció d’un usuari mitjançant el nostre portal, plataforma o aplicació digital (productes en una botiga online, serveis, …), el primer que hem de fer és explicar als usuaris el nostre producte d’una manera inequívoca i sobretot comprovar que ho ha entès correctament. És molt important que l’usuari entengui que ofereix la nostra aplicació, ja que si no és així, no tornarà, no la usarà i no ens comprarà. Per molt bons que siguem captant visites d’usuaris a la nostra pàgina web o aplicació (campanyes de màrqueting, posicionament SEU, SEM, Social Media, …), si fallem al explicar-los què fem, no obtindrem res d’ells, obtindrem ràtios de conversió molt baixos i estarem malgastant els diners invertits en la captació.
A més, hem de tenir en compte que només un 20% dels usuaris que es registrin per primera vegada en el nostre e-commerce, aplicació, pàgina web, … no tornaran més. I segons algunes estadístiques tenim entre 4 i 22 segons per a generar interès.
Quan un usuari aterra per primera vegada a la nostra pàgina web o es descarrega la nostra aplicació, ve condicionat per imatges, vídeo o promeses que hem fet i hem de ser molt coherents i realistes amb el que realment aportem, ja que podem crear moltes expectatives, acabant decebent a l’usuari i posant-lo en contra nostra.
En aquest primer aterratge, l’usuari està fent una acció voluntària per entendre que és el que oferim i tenim la seva total atenció. És molt important, atès que en aquest moment tenim més control, ja que podem modificar el que llegeix, veu i interactua i s’ha de cuidar molt aquest moment. Podem crear pàgines web d’aterratge atractives, landings específiques de campanyes,… Actualment existeixen CMS com Wordpress o ecommerce (WooCommerce, prestashop) que ens permeten realitzar dissenys molt atractius d’una manera molt ràpida i senzilla.
Una vegada captat l’interès de l’usuari en el nostre producte digital, arriba el moment del registre. En alguns casos serà a l’inici del procés de venda (aplicacions mòbils) i en altres casos quan està finalitzant la venda (e-commerce). En tots dos casos de com captar usuaris , començarà la primera relació veritable amb el nostre client. En aquest procés haurem d’evitar qualsevol valor negatiu en la seva experiència:
- Lentitud verificant o completant camps automàtics.
- Excessius camps a complementar. Demanar la mínima informació necessària i una vegada es registri ja li demanarem més informació.
- Molta informació. No és el moment d’explicar més coses.
- Contrasenyes sense explicar clarament els criteris.
- Innovació excessiva. Els usuaris estan acostumats a una mena de registre, no els canviïs els esquemes.
- Pas a pas. És important anar explicant la informació que demanem i que l’usuari vegi el seu progres.

Com activar usuaris al teu web – El Onboarding
En aquest moment tindrem l’usuari registrat però no activat, per això és molt important el següent pas, el Onboarding.
Onboarding és el procés de presentació del nostre producte a l’usuari i l’ús d’aquest. Això és molt important en el cas d’aplicacions mòbils i aplicacions Web, on no sols hem de mostrar unes imatges i vídeo, si no que és el moment d’educar, demostrar els avantatges competitius o el valor afegit del nostre producte i vendre. En el cas dels e-commerce, el registre sol ser una vegada vols finalitzar la teva compra, en aquest cas podem explicar que li proporciona l’accés de la seva zona privada o que esperar una vegada finalitzada la seva compra (seguiment dels productes, com demanar informació, com accedir als punts de fidelitat que ha obtingut, …).
Quan sabrem que tenim el nostre usuari activat? Necessitarem mètriques per a determinar aquest pas, per exemple:
- Visites que ha fet en la nostra plataforma en la darrera setmana.
- Nombre de vegades que ha comprat a la nostra botiga online en el mes.
- Nombre de reserves realitzades en el nostre restaurant o comandes a través de la nostra carta online.
- Quantes vegades ha compartit contingut de la nostra plataforma en les xarxes socials.
- Likes que ens ha donat en les xarxes socials o en els nostres productes.
Una vegada haguem triat les mètriques i l’usuari les compleixi, podrem dir que tenim el nostre usuari Onboarding i activat.